loading...

7 причини защо късните бракове са по-успешни

Всеки търси своята половинка, но, за съжаление, повечето връзки се разпадат, а немалко бракове завършват с развод. Една от причините за многото разводи е, че хората бързат да се оженят не за да създадат стабилно семейство, а за да избягат от самотата.

С времето обаче малко поумняваме и затова психолозите са на мнение, че късните бракове обикновено са по-щастливи. Според тях е по-добре да изчакаме с брака, ако усещаме, че не сме наистина готови за такава крачка, и ни съветват да забавим темпото и да се посветим на хобитата, мечтите и личното си израстване, докато натрупаме опит и сме по-наясно със себе си.

След като взехме предвид мнението на психолозите, в нашата галерия ви разкриваме 7 основни принципа за щастлива връзка. За да бъдат приложени на практика, се изисква не малко житейска мъдрост.

Зрелият човек никога не спира да се развива и да работи върху себе си, а любовта само го мотивира още повече. Зрелите хора не се страхуват да правят компромиси, да признаят, че са сбъркали, или да си променят мнението, ако срещнат разумни аргументи. Двама зрели и влюбени хора са готови да израснат като личности.

Независимият човек не се опитва да запълни празнотата в душата си чрез друг човек и не търси някого, който да му оправи проблемите. Зрелите хора са уверени в себе си, но и знаят колко важно е да даваш в любовта. Незрелите се интересуват само от това някой да ги обича, но не искат да дават нищо в замяна и не са готови да подкрепят партньора си, когато има проблем.

В брачните клетви често се казва, че двамата влюбени ще останат заедно „в радост и тъга, в здраве и болест“, но само зрелите хора разбират това напълно – в една връзка няма само радост, а и множество малки битки, които трябва да водим заедно.

В началото на връзката странните навици на партньора ни изглеждат очарователни, а след това се превръщат в изключително досадни и нетърпими… След като хормоните се поуспокоят, нещата вече не ни се струват толкова розови и най-лесно е да прекратим връзката и да започнем нова връзка, в която ще има повече тръпка… докато и тя не ни омръзне. От този порочен кръг трудно се излиза. Истината е, че всяка връзка има своите проблеми и повечето от тях могат да бъдат решени, ако и двамата партньори са готови да се борят за любовта си и да положат усилия заради другия.

loading...

Отговорностите са онова нещо, което отличава детето от възрастния. Същото може да се каже и за една връзка – може ли партньорът ви да разчита на вас? Вие можете ли да разчитате на него? Колко отговорно подхождате към връзката си? Ако партньорът ви не иска да сключите брак, защото „това нищо не променя, това е само листче хартия“, докато вие копнеете за сватба, може би той не е готов да поеме отговорност.

Любовта е да проявяваш уважение към индивидуалните особености на другия, към неговите интереси и към мнението му. Едно е да се надявате партньора ви да спре да пуши, друго е да се опитате да промените стила му на обличане, да го откъснете от приятелите му, защото вие не ги харесвате, или да смятате хобитата му за глупави. Егоцентричните хора, които си мислят, че винаги са прави, не са готови да имат сериозна връзка.

Любовта е прекрасна, но тя не може да ни предпази от всяка болка, често се налага сами да се изправим пред проблемите си и да бъдем смели, без да обвиняваме другите и без да хленчим, че животът е несправедлив. Освен това във всяка връзка има спорове, истината е, че и обичащите се карат и не можем да си тръгваме след първия скандал.